Thursday, May 14, 2015

Buat apa nama glamour kalau takut?

Sampah bertaburan kerana tiada tong.

Ceritanya senang sahaja iaitu sebuah pasar mini berhampiran rumah saya tidak menyediakan tong sampah walau pun sudah dibuka hampir dua bulan. Bagi saya yang pernah bekerja dengan satu Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan pengurusan sampah menjadi sebahagian dari tugas saya, tentulah saya merasa 'phobia' melihat sampah bertaburan akibat tiada tong sampah.

Saya telah membuat aduan secara rasmi kepada PBT melalui sistem yang dinamakan ePublic. Agak melucukan juga ya, kerana semasa bekerja dulu saya menjadi seorang daripada 'desk oficers' yang memantau aduan yang dibuat oleh orang ramai (public) melaui sistem ini. Sekarang saya pula menjadi seorang 'public' yang mengadu melalui sistem itu.

Cuma yang saya tahu aduan tetap aduan, tidak kira bagaimana ia disampaikan. Saya terus mengambil tindakan terhadap segala aduan dan tidak pernah mengambil tahu siapa yang mengadu. Sehingga apabila ditanya oleh orang yang diadu siapa yang mengadu, saya selalu menjawab 'sayalah yang mengadu'. 

Rupa-rupanya ayat tiga perkataan yang selalu saya gunakan semasa kerja dulu menjadi realiti sekarang. Kerana sekarang saya sering menjadi pengadu yang sah dan tidak boleh mengaku secara olok-olok seperti dulu.

Saya telah diminta menalipon pihak itu dan pihak ini. Saya juga memasukkan gambar seperti di atas di laman sosial 'facebook'. Saya juga diberi nombor talipon bimbit seorang yan bertanggung jawab di satu badan yang diberi nama Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam atau PPSPPA. Pegawai itu pula tidak puas hati dengan saya bercakap sahaja dengannya melalui telefon. Dia minta saya hantar gambar di atas melalui apa yang dinamakan 'Whatsapp'. 

Nasib baiklah orang tua ini tidak mahu kalah dengan gadjet sekarang. Orang ada facebook, saya ada facebook. Orang ada Whatsapp, saya ada Whatsapp. Cuma tak ramai yang ada blog seperti saya ada blog.

Tetapi lepas hantar gambar di Whatsapp pun keadaan masih tidak berubah, Kedai itu masih tidak mempunyai tong sampah, walau pun kedai-kedai lain yang juga baru dibuka menyediakannya.

Kemudian saya tahu rupa-rupanya PPSPPA sudah mempunyai nama lain iaitu SWCorp. Agaknya dengan nama agak glamour itu mereka akan digeruni. Lebih-labih lagi 'Corp' hampir sama dengan 'cop' yang bermaksud polis. Rupa-rupa tidak,

Kerana saya akhirnya menerima pesanan SMS dari pegawai yang saya hantar gambar melalui Whatsapp itu supaya saya membuat aduan rasmi dengan memberi nombor telefon di mana saya boleh mengadu. Jadi keadaan ini menjadi 'back to square one' kata orang puteh, 

Supaya keadaan tidak menjadi lebih serious saya pun menalipon SWCorp di nombor telefon tersebut dengan memberi butir-butir lengkap saya seperti nama penuh, nombor kad pengenalan, nombor rumah dan nombor telefon saya. 

Apa yang saya nak takutkan. Adakah saya akan dikenakan tindakan tatatertib? Siapa yang hendak mengambil tindakan tatatertib terhadap saya? Saya ingat pelakun Clint Eastwood sekarang bebas mengarah filem tanpa takut dengan berkata 'I am an old man, what can they do to me?'

Kepada SWCorp saya nak tanya "Buat apa nama glamour kalau takut?"

No comments: