Monday, June 21, 2021

DAPAT JUGA DIA TENGOK EURO 2020 SECARA 'LIVE'.

 Astro Go di telefon bimbit.

Ada sorang kawan saya tu terpaksa mengalah kepada isterinya bila menonton television. Akibatnya dia banyak tertinggal program kesukaannya, termasuk siaran sukan secara langsug atau 'live'. Saya cadangkan supaya dia melihat siaran itu di telefon bimbitnya melalui program yang dipanggil Astro Go.

Satu petang dia datang ke rumah saya meminta saya tolong aktifkan aplikasi Astro Go di telefonnya. Tetapi saya terjumpa beberapa masalah. Masalah pertama ialah dia tidak tahu kata laluan atau 'password' kepada emailnya. 

Masalah kedua, apabila saya cuba manggunakan nombor telefon bimbitnya sebagai identiti pengguna, didapati nombor itu pernah digunakan untuk membuka aplikasi Astro Go. Di sini pun dia tidak tahu apakah kata laluannya. Dia pun pulang hampa.

Saya bertekad untuk menolongnya. Mengetahui dia mempunyai dua telefon bimbit, saya cuba membuka akaun Astro Go baru menggunakan nombor telefon keduanya itu. Saya pun cuba mencipta akaun baru itu menggunakan komputer. Di samping itu saya minta dia berada disamping kedua-dua telefonnya.

Bila komputer minta saya masukkan nombor kod yang dihantar ke telefon keduanya, saya minta dia berikan nombor itu kepada saya. Setengah masalah sudah selesai.

Kemudian timbul satu lagi masalah. Komputer inginkan email untuk akaun Astro Go ini. Saya tidak boleh gunakan emailnya yang dia lupa kata laluan itu. Saya juga tak berani memberikan email saya sendiri, takut dijawab email ini sudah digunakan, kerana saya pun ada akaun Astro Go.

Kemudian saya terfikir akan email pejabat saya yang saya yakin belum digunakan untuk apa-apa akaun seperti Astro Go. Pilihan saya tepat kerana selepas itu komputer mahu saya masukkan nombor kod yang dihantar ke email tersebut.

Setelah saya masukkan nombor kod email pejabat saya itu, akaun Astro Go untuk kawan saya pun tercipta. Sekarang kawan saya itu tidak risau lagi untuk menonton apa-apa siaran di television, termasuk acara EURO 2020 sekarang,   

No comments: