Wednesday, November 30, 2022

ZIARAH TEMAN SERUMAH

Saya dan Mohamad. Kami tinggal serumah pada tahun 1973. 

Flet di belakang itu ialah rumah kami dulu, Rumah Pangsa Tun Dr. Ismail, Seremban. Saya ambil foto ini dari CMH Medical Centre didepan flet itu semasa menghantar isteri menerima suntikan booster Covid-19 tahun lepas. 


Petang semalam saya pergi menziarah seorang yang pernah tinggal serumah dengan saya pada tahun 1973. Tahun itu juga merupakan tahun terakhir saya berjumpa dengannya. Ini bermakna kami telah berpisah selama 49 tahun. Berikut adalah kronologi perjumpaan pertama hingga semasa kami:


1. A-58 Rumah Pangsa Tun Dr. Ismail, Seremban.

Ekoran peristiwa Mei 13 1969 ramai penghuni Melayu meninggalkan rumah pangsa di atas. Saya yang baru sahaja ditempatkan di Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Seremban setelah mendapat kursus awal kerja, memohon satu unit rumah tersebut. Saya sendiri pergi berjumpa dengan Penolong Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan Unit Perumahan dan Kerajaan Tempatan, seorang berbangsa Cina dan terus diluluskan unit beralamat di atas. 

Pada mulanya saya tinggal dengan kawan sekerja bernama Zainal. Saya tidak tahu di mana Zainal berada sekarang. Bila Zainal pergi berkursus pada tahun 1970 saya berkongsi dengan seorang bernama Omar (yang baru meninggal dunia beberapa bulan yang lalu). Bila tiba giliran untuk saya berkursus pada tahun 1971, saya serahkan kepada Omar untuk mencari mana-mana kawan untuk berkongsi rumah.

Saya ditempatkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di Kelantan pada tahun 1972. Pada mulanya saya tidak ada niat meninggalkan KKM, tetapi kerana menerima tawaran dari Majlis Bandaran Seremban, saya dengan berat hari meninggalkan mereka. Bermulalah kerjaya saya di satu Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dari tahun 1973 sehingga bersara. 

Apabila saya balik semula ke Seremban pada 1 Januari 1973, saya dapati rumah No. A-58 diduduki oleh tiga orang pemuda sekampung dan kesemuanya bekerja di Pejabat Setiausaha Usaha Kerajaan (SUK) Negeri Sembilan dengan jawatan-jawatan rendah. Omar sudah berpindah ke negeri Perak. Walau pun rumah itu masih di bawah nama saya dan saya berhak mengusir mana-mana penghuni, saya tidak berbuat demikian. Saya mohon berkongsi rumah dengan mereka sehingga saya berumah tangga beberapa bulan lagi. Saya pun diterima dengan senang hati.

Saya dapati antara tiga pemuda itu, Mohamad adalah yang paling kurang bercakap. Tetapi dia yang paling rajin bekerja. Dia yang mula-mula pergi kerja pada tiap-tiap lagi. Mereka pergi kerja menaiki bas. Oleh kerana mempunyai kereta, saya yang paling akhir meninggalkan rumah. Selepas balik dari kerja dan juga di hujung minggu, kami kadang-kadang berkereta di sekitar Seremban dan Negeri Sembilan. Di masa itu mempunyai kereta dianggap hebat.


2. Berumah tangga.

Saya terpaksa meninggalkan mereka bertiga pada bulan Ogos 1973 apabila saya berpindah keluar. Sekali lagi saya boleh meminta mereka keluar dari rumah. Tetapi kerana saya tidak mahu membawa isteri saya tinggal di rumah pangsa, saya tidak berbuat demikian. Saya terpaksa tinggalkan mereka dengan kenangan-kenangan manis walau pun hanya tinggal bersama untuk beberapa bulan.

Bukan saya sahaja yang meninggalkan rumah pangsa itu. Beberapa tahun selepas itu, mereka juga meninggalkannya setelah mendapat kerja yang lebih baik. Seorang mendapat kerja sebagai kerani di pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan dan bersara sebagai Ketua Kerani atau CC. Seorang lagi mendapat kerja di satu PBT di Selangor dan juga bersara sebagai CC.

Mohamad pula memasukki perkhidmatan Polis. 


3. "Saya ada kawan di MPS"

Beberapa tahun sebelum bersara, seorang kakitangan saya di Majlis Perbandaran Seremban (MPS) mengatakan seorang kawan lama saya kirim salam. Kawan lama saya itu berpangkat Sarjan di Balai Polis Mantin, Seremban. Kakitangan MPS itu pergi ke Balai Polis Mantin kerana ada kes di situ. Dari itu saya bertekad untuk berjumpa dengan Mohamad. 

Tetapi niat saya itu tidak dapat saya tunaikan sehingga semalam. 


4. Dapat maklumat melalui komputer.

Sebagai Setiausaha kepada satu Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang mewakili pesara kerajaan bukan tentera saya ada maklumat mengenai pesara satu Semenanjung Malaysia yang bersara sebelum tahun 2016. Dari itu saya telah mendapat maklumat mengenai Mohamad. Mengikut maklumat yang ada, Mohamad sekerang menetap di satu taman perumahan di Kajang, Selangor. 

Saya merasa bimbang bila mendekati rumah Mohamad. Saya bimbang dia sudah pindah rumah. Saya juga bimbang jika dia tidak mengingati saya lagi akibat kesihatannya, kalau ada.

Apabila sahaja dibawa masuk ke rumahnya dan mendapati dia berada di atas satu katil perubatan, saya terus menjangka dia sudah lupa kepada saya. Tetapi tidak. Bila saya mengenalkan diri segala-galanya terungkai.

Mohamad ditimpa 'stroke' dua tahun yang lepas. Akibatnya tangan dan kaki kanannya lumpuh. tetapi dia boleh bercakap seperti biasa dan ingatannya juga cukup baik. Dia masih ingat akan pahit manis kami tinggal berempat di satu rumah pangsa hampir 50 tahun yang lalu. Seperti saya, dia mempunyai empat orang anak. Cuma saya melebihinya dalam bilangan cucu.   

Mohamad bersara dari perkhidmatan Polis dengan pangkat Sarjan Mejar. Dari kerajinannya seperti yang ditujkukkannya hampir 50 tahun yang lalu, saya tidak hairan.   

Semoga Allah memelihara sahabat saya Mohamad bin Jasi. 

No comments: