Monday, December 14, 2009

Kenalilah jiran-jiran kita - Bahagian 2

Setelah mengadakan gotong royong membersihkan belukar di belakang rumah, kami pun memulakan rondaan malam bergilir-gilir. Kemudian kami bermuafakat untuk mendirikan sebuah pondok kawalan. 'Bendahari' tidak rasmi kami ditugaskan untuk memungut wang dan membeli peralatan membina pondok.



Inilah lokasi pilihan pertama. Tetapi ia didapati tidak sesuai kerana sedikit terlindung. Juga terlalu hampir dengan rumah yang nampak dalam gambar. Tebing yang terang di belakang itu ialah sebahagian dari Lebuhraya Kajang Seremban (LEKAS) yang dalam pembinaan.






Kerja-kerja membancuh simin dimulakan.




Lokasi yang ini dipilih. Lubang pertama untuk tiang pondok sedang digali.



Kerja-kerja menggali lubang untuk tiang dimulakan. Yang berambut putih itu ialah Uncle Chan yang banyak meminjamkan peralatan membina pondok ini. Dia juga 'arkitek' tidak rasmi untuk pondok ini.



Kerja-kerja menggali lubang sedang giat dilakukan.




Simin terus dibancuh.



Tiang-tiang ditegakkan.



Lagi tiang ditegakkan. Uncle Chan memberi tunjuk ajar.



Sudah siap berpalang di atas. Uncle Chan sudah meninggalkan kami kerana ada program lain.



Sudah nampak sedikit bentuk pondok.



Tiang-tiang distabilkan dan lubang-lubang diisi simin yang sudah dibancuh. Di waktu ini saya terpaksa meninggalkan mereka untuk menghadiri dua kenduri kahwin di Umbai dan Merlimau, Melaka.



Apabila saya balik dari Melaka pada petangnya pondok sudah siap dibina.




Pandangan tepi sebelah kanan.



Pandangan di hadapan pondok. Basikal itu ialah basikal saya.




Pandangan di kanan pondok. Di hujung jalan itulah kawasan lapang di mana saya melepaskan layang-layang saya. Kalau diperharikan betul-betul nampak juga tiang gol untuk anak-anak muda bermain bola.


Pandangan di belakang pondok.




Untuk rekod, tarikh pondok ini dibina.

4 comments:

Anonymous said...

Maarof,

Kenapa tidak di dinding sedikit. Half wall ke, so that who ever sit in the pondok boleh lihat sekiling - macam police beat atau police sentry punya beat pondok.

Kalau hujan tidak lah basah orang yang duduk didalam pondok tu.

Cuma beri pandangan sahaja.

wassalam
MA

Maarof said...

Mad,

Point noted. Tapi kalau hujan kami balik rumah lah.

hamba allah TCH fasa 1 said...

Pondok dah siap cuma guna untuk peringkat awal sahaja.lepas tu sunyi saja.apa ni jangan ckp tak serupa bikin malu wa kawan.dah beberapa kali sy ronda lepas tgh mlm tapi tmpat tu takda plak nampak org jaga.

Maarof said...

Hamba Allah fasa 1 TCH,

Lepas tengah malam ramai belum tidur lagi. Kami mulakan rondaan lewat dari tu. Saya tak boleh beritahu waktu sebenar di sini takut perompak tahu.

Pagi tadi saya nampak dua orang meronda.