Tuesday, February 28, 2012

Menolong perempuan mendapatkan bilik hotel di Kuantan.

Sekarang hangat diceritakan mengenai seorang ahli politik yang disyaki berkhalwat dengan isteri orang di Kuantan. Dari laporan yang saya baca terjadi sedikit salah faham. Sebenarnya ahli politik itu cuma menolong mendapatkan sebuah bilik hotel untuk perempuan itu.   

Sebenarnya saya pun pernah menolong dua orang perempuan mendapatkan bilik hotel di Kuantan. Seorang gadis dan seorang lagi janda. Kalau nak tahu ceritanya sila lihat di sini.


Monday, February 27, 2012

Terima kasih, cikgu.

Dua hari lepas saya menghadiri jamuan makan tahunan murid-murid tua sekolah saya, Sekolah Dato' Abdul Razak atau SDAR. Pada pandangan saya, dari banyak-banyak jamuan makan tahunan yang serupa, jamuan makan tahun ini adalah yang terbaik. Pendapat ini dikongsi oleh kebanyakan kawan-kawan saya yang lain, baik yang senior, yang sebaya dan juga yang junior. Ramai pula yang berpendapat, sesiapa yang 'tuang' kali ini rugilah mereka. 

Banyak yang saya boleh ceritakan mengenai jamuan makan itu. Contohnya saya berjumpa semula dengan seorang kawan sekolah yang saya tidak jumpa sejak tahun 1967, iaitu tahun terakhir kami belajar bersama. Juga seorang sepupu saya yang junior 12 tahun akhirnya datang juga ke aktiviti murid-murid tua sekolah kami setelah saya mendesaknya beberapa kali. Bukan itu sahaja, ia terlibat secara langsung di jamuan makan kali ini dan menjadi seorang ahli jawatankuasanya.

Tetapi apa yang mencuit hati saya ialah apabila membaca satu salinan email dari seorang tetamu yang dijemput hadir ke majlis itu. Setahu saya tetamu ini tidak melepaskan peluang untuk hadir di tiap-tiap jamuan makan tahunan kami. Berikut ialah salinan email tersebut:

Selamat pagi Mohd Rohani,

Thank you very much for inviting me to the SDARA 2012 DINNER.
I enjoyed myself tremendously and was very happy to meet up with all the
students from SDAR, Tg Malim and also those from Seremban who came
up and talked with me. This clearly shows the true measure of the School
that I was indeed very fortunate to have been posted to after my graduation
from The Malayan Teachers Colege Brinsford Lodge, Wolverhampton, England.
I am indeed very proud of you all and SDAR!

You and the Organising Committee deserve a pat on the back for a job well done.
CONGRATULATIONS! Syabas! Tahniah!

The Dinner has made this old Che Gu Wee a very happy man and was a testimony of what THE SDARA ALUMNI can achieve (and very successfully too!) when they put their minds to the task - any task.

Terima kasih banyak banyak Mohd Rohani and SDARA.

With kind regards,

Leonard Wee

PS: SDARA's idea of creating a Fund to help out SDARIANS in need of help is a
brialliant idea. Well done!
One of my maxims of life is "My small contribution towards this laudable Fund is my humble way of saying a big THANK YOU for having been given the opportunity to share in the joys and celebrations of SDAR and to be remembered."

Penulis surat itu ialah En. Leonard Wee, atau nama penuhnya Leonard Wee Cheng Liang, kalau tak salah. Ia berkata ia 'very fortunate' ditempatkan ke sekolah kami selapas sahaja tamat latihan perguruannya. Tetapi sebenarnya siapa sahaja yang mendapat didikan dari Mr. Wee adalah 'very furtunate' dan saya termasuk dalam golongan itu.

Saya sudah meminati Bahasa Inggeris sejak dari sekolah rendah. Oleh itu apabila berjaya masuk ke sekolah asrama penuh yang beraliran Inggeris, ia seperti 'pucuk dicita ulam mendatang'. Apatah lagi guru yang mengajar Bahasa Inggeris ialah Mr. Leonard Wee atau kami panggil Mr. Wee sahaja. Selain dari mengajar Bahasa Inggeris dan Pendidikan Jasmani, dia juga guru kelas di tahun pertama saya di sekolah menengah. 

Saya masih ingat ia bertanya kami seperti ini: Is this correct 'We is a teacher'?. Kami jawab salah. Kemudian dia berkata 'My name is Wee and I am a teacher', so 'Wee is a teacher'. Baru kami faham.

Mr. Wee amat disayangi oleh murid-muridnya. Itulah sebabnya ia dijemput di tiap-tiap acara jamuan makan tahunan.   
  
Inilah gambar gambar kelas kami pada tahun 1962. Saya betul-betul berada di sebelah kiri Mr. Wee. 



Ini pula gambar pada tahun 2012, iaitu lima puluh tahun kemudian. Kali ini saya duduk sama tinggi, sama rendah di sebelah kanan Mr. Wee. Ada tiga orang lagi di gambar ini yang juga ada di gambar di atas. 

Semoga Mr. Wee dikurniakan dengan kesihatan yang baik supaya kami dapat berjumpa lagi di tahun-tahun kemudian.

Wednesday, February 22, 2012

Bimbang saya terbukti.

Saya ada menyuarakan kebimbangan tentang kurangnya orang Melayu yang menjadi ahli Persatuan Pesara Kerajaan Negeri Sembilan. Sila klik ini untuk membaca luahan hati saya. Bimbang saya terbukti apabila saya menerima satu surat beberapa hari yang lepas. Surat berupa panggilan menyuarat agung persatuan tersebut Cawangan Seremban. 

Biasalah bila ada persatuan kenalah ada mesyuarat agungnya, kalau tidak Pendaftar Pertubuhan akan mencari kita. Tetapi apa yang memeranjatkan saya dalam kes ini ialah tempat mesyuarat agung itu. Tempatnya ialah di Catholic Centre, Jalan Lee Sam, Seremban. Sila lihat salinan surat yang saya lampirkan.  


Walau pun Catholic Centre ini (agaknya Setiausaha tidak dapat menterjemahkannya ke Bahasa Melayu) bukan satu gereja, di segi agama Islam ia boleh dibandingkan dengan Pusat Dakwah Islamiah di Paroi itu. Saya tidak tahu sama ada Jabatan Agama Islam Negeri Sembilan (JAINS) membenarkan orang bukan Islam memasuki Pusat Dakwah itu. Tetapi jika ia dibolehkan, saya fikir orang-orang bukan Islam tentu berat hati untuk pergi ke sana untuk bermesyuarat agung. 

Tidak adakah dewan lain? Jawapan kepada kebimbangan saya itu terbukti di bawah ini. Daripada sembilan orang Ahli Jawatankuasa, cuma seorang sahaja yang Melayu Islam. Jelas juga Pengerusinya ialah seorang Kristian. Dari itu mereka boleh menentukan di mana hendak diadakan mensyuarat agung. 

Sebenarnya senarai ahli-ahli jawatankuasa itu tidak langsung mencerminkan komposisi kaum pesara-pesara kerajaan dalam daerah Seremban. Ramai cikgu, polis dan askar Melayu yang pencen. Tetapi di mana mereka?

Mungkin Pengerusi dan ahli-ahli jawatankuasanya mempunyai sebab mengadakan mseyuarat agung di situ dan tidak di kawasan Melayu seperti Ampangan, contohnya. Jawapannya ialah kerana majoriti ahli persatuan terdiri dari bukan Melayu.

Tetapi apa yang saya bimbangkan ialah ini: Pengerusi dan ahli-ahli jawatankuasa sengaja mengadakan mesyuarat agung di satu pusat keagamaan Kristian supaya ahli-ahli Melayu Islam tidak hadir, walau pun bilangan mereka boleh menjadi majoriti. Akhirnya kebanyakan yang datang bermesyuarat dan kemudian mengundi terdiri dari orang bukan Islam, dan dari golongan mereka jugalah ahli-ahli jawatankuasa baru dibentuk.

Saya terbaca kebanyakan orang yang tidak mendaftar untuk mengundi untuk Pilihanraya Umum di negara kita ialah orang Melayu, walau pun kaum ini menjadi majoriti di negara ini. Mungkinkah contoh keahlian Persatuan Pesara Kerajaan Negeri Sembilan ini akan menjadi contoh kepada senario politik negara dimana kaum minoriti akan memerintah kaum majoriti kerana kaum majoriti malas untuk mendaftar menjadi pengundi. 

Kemudian tempat-tempat seperti Catholic Centre akan dijadikan pusat mengundi untuk memastikan orang Melayu Islam tidak keluar mengundi.    

Tuesday, February 21, 2012

Satu pagi di Pasar Tani

Saya tak ada bahan baru untuk diposkan. Oleh itu saya siarkan gambar-gambar yang saya ambil di satu Pasar Tani di Seremban, Negeri Sembilan.

 Cempedak kecil.

 Daun-daun untuk lauk tempoyak.

 Bakar ayam.

Mengapak tulang. 

Sila derma, Encik. 

 Memilih daging.

Ikan. 

Agaknya dia bukan beragama Hindu. 

Betul ke jimat belanja?

 Bantu kami, tolong kami.

Itik dan ayam kampung. 

Ikan patin. 

Ikan hidup. 

Telur dan sayur. 

 Goreng apa tu bang?

 Boleh campur.

Tapai ubi. 

Yong tau fu. 

 Bersila sambil menjual.

Bunga orkid pun ada. 

Horas. Orang Mandailing ialah keturunan Batak Islam. Ramai orang Mandailing di Jelebu dan Kuala Pilah.

Terung pipit. Ada juga dipanggil nama-nama lain. 

Sebelum ada 1 Malaysia ia dipanggil apa? 

Tolong saya, bang. 

Kenapa datang lewat? 

 Ada anak anggur.


Apa yang sekaki? Batang ke buah? 

Pudina dan pokok halau nyamuk. 

Dalam sekelip mata turun daru RM 4 ke RM 3 seikat. 

Ikan puyu untuk dimasuk ke dalam kolam. 

Lagi OKU. 

Patriotik abang ni.

Kenderaan peniaga datang lewat.

Sekian.

Friday, February 17, 2012

Dari 'winnable' kepada 'loosable'.


Beberapa tahun yang lalu seorang jiran di depan rumah saya berbangsa Serani dan beragama Kristian telah menghadiahkan kepada keluarga saya satu bungkusan 'jelly' yang dibelinya dari luar negara. Setelah meneliti ramuan 'jelly' tersebut saya mendapati antaranya ialah 'gelatin'. Tidak disebut pula 'gelatin' itu dari sumber apa. Oleh kerana mencurigai 'gelatin' itu mungkin datang dari sumber-sumber yang tidak halal saya memberitahu isteri saya yang kita tidak boleh memakan 'jelly' tersebut. Jika kami pulangkan kembali buah tangan itu mungkin menyinggung pemberinya. Hendak dibuang sayang. Oleh itu saya serahkan sahaja ia kepada seorang kawan saya berbangsa Cina bukan Islam.

Beberapa tahun dulu juga saya melihat di TV seorang ahli gusti membawa sebuah gitar elektrik yang mahal ke dalam gelanggang. Tiba-tiba dia menghempaskan gitar itu sehingga berkecai. Kemudian dia mengambil  mikrofon dan menjerit "That's what I think of Rock and Roll" atau "Itulah pandangan saya terhadap Rock and Roll". Tujuannya ialah mengejek dan mencabar seorang musuhnya yang menggunakan tema Rock and Roll. Musuhnya ini selalunya masuk ke gelanggang memakai pakaian seperti Elvis Presley dan memegang gitar sebelum bertarung. Saya berfikir 'Jika benci sangat terhadap Rock and Roll berikan saja gitar itu kepada sesiapa yang memerlukannya'.

Itulah dua contoh di mana satu-satu barang yang tidak berguna atau berharga bagi seseorang itu, berguna atau berharga pula bagi orang lain. Oleh itu saya terkejut apabila membaca seorang yang sepatutnya dipanggil Yang Berhormat telah membuang satu buku ke dalam bakul sampah. Sila lihat gambar di atas dan baca cerita rengkasnya di bawah gambar itu. Cerita lanjut boleh dicari dalam internet, kalau rajin.

Bukan senang untuk menerbitkan sebuah buku, apa-apa buku pun. Kajian demi kajian perlu dibuat. Saya baharu sahaja selesai membaca sebuah buku di mana diceritakan seorang itu sanggup mencolek dan membunuh untuk menghalang isi sebuah buku harian atau diary disiarakan di akhbar dan internet. Oleh itu membuang sebuah buku ke dalam bakul sampah cuma kerana ia diterbitkan oleh musuh kita dan kita tidak setuju dengan apa yang ditulis adalah satu perbuatan bodoh. Saya terkejut juga bila ada pula pihak yang mencadangkan supaya tindakan bodoh 'bakul sampahkan' buku itu diikut oleh orang lain. 

Pilihanraya dah dekat dan perkataan calon 'winnable' atau 'boleh menang' sering disebut. Tapi bagi saya sesiapa yang mengikuti perbuatan bodoh 'bakul sampahkan' apa-apa buku akan menjadikan dirinnya seorang calon 'loosable' atau 'boleh kalah'.

Wednesday, February 15, 2012

Sehari lepas Valentine 50 tahun yang lalu.

Aku tidak pernah ambil tahu mengenai Hari Valentine. Oleh itu jauh sekali aku meraikannya. Tetapi sekarang baharu aku sedar Hari Valentine juga memainkan peranan dalam hidupku. Hidupku telah berubah di Hari Valentine 1962. Untuk mengetahuinya sila baca posku sebelumnya walau pun ia ditulis dalam Bahasa Inggeris.

Di hari Valentine tahun 1962 iaitu tepat setengah abad yang lalu aku mendaftar untuk memasuki Sekolah Dato' Abdul Razak (SDAR) di Tanjong Malim, Perak. Sekolah itu sekarang sudah berpindah ke Sungai Gadut, Seremban. Setelah mendaftar aku dihantar ke sebuah asrama yang bernama Rumah Laksamana iaitu satu dari tiga asrama di SDAR di masa itu. Dua lagi ialah Rumah Temenggong dan Rumah Bendahara.

Semasa aku mendaftar dua lagi asrama sedang rancak dibina. Ia akan menjadi Rumah Sultan dan Rumah Shahbandar. Nama-nama rumah itu juga digunakan di SDAR hingga sekarang melainkan Rumah Sultan telah ditiadakan. Agaknya ada yang sedar bahawa seorang Sultan bersemayam di istana dan bukan tinggal di rumah. Jauh lagi tinggal di asrama.

Selesai mendaftar dan dimasukkan ke asrama tiba pula masa untuk masuk ke kelas di hari esoknya iaitu 15 Februari 1962 iaitu tepat 50 tahun yang lalu. Rupa-rupanya kelas ku terletak dalam bangunan asrama ku sendiri. Tiap-tiap asrama mempunyai lapan bilik dan diberi nombor 1 hingga 8. Bilik 1 hingga 4 di tingkat atas dan Bilik 5 hingga 8 di tingkat bawah. Bilik ku ialah Bilik 4 Rumah Laksamana di tingkat atas. Oleh itu untuk ke kelas aku cuma berjalan beberapa meter ke tingkat bawah.

Kelasku ialah kelas A. Kelas A dab B menggunakan bilik-bilik yang sepatutnya menjadi bilik 7 dan 8 Rumah Laksamana. Tetapi kerana kekurangan kelas, bilik-bilik asrama tersebut dijadikan kelas-kelas kami. Penghuni bilik 7 dan 8 Rumah Laksamana dipindahkan ke satu bangunan sementara berhampiran Sungai Bernam yang memisahkan Negeri Perak dengan Negeri Selangor. Selain dari menjadi bilik 7 dan 8 Rumah Laksamana bangunan itu diberi jolokan Riverside Hostel atau asrama tepi sungai.

Seperti aku sebut, di masa itu dua bangunan asrama baru sedang dibina. Sebuah bangunan dewan, gimnasium dan satu blok bangunan kelas juga dalam pembinaan di masa itu. Apabila semuanya siap di tahun itu juga kami tinggal selesa sedikit. Dari tiga asrama sudah menjadi lima. Bilik asrama juga tidak menjadi kelas lagi. Riverside Hostel dijadikan kantin sekolah dan bilik sakit yang kami panggil Sick Bay.

Sebenarnya kemasukan kumpulan aku ke SDAR untuk tahun itu lewat sedikit. Kami sepatutnya masuk semasa pembukaan sekolah pada bulan Januari 1962. Aku tidak tahu apa sebab kelewatan ini. Oleh itu aku dan kawan-kawanku telah belajar beberapa minggu di sekolah-sekolah menengah di tempat asal kami. Aku sendiri telah belajar di Sekolah Menengah Undang Jelebu (SMUJ) di bandar Kuala Klawang, Jelebu untuk beberapa hari sahaja. Terpaksalah aku bangun pagi awal-awal, kemudian berjalan kaki lebih kurang satu kilometer ke perhentian bas kampung ku. Dari situ aku menaiki bas ke bandar Kuala Klawang yang berada sejauh 16 kilometer pula.

Oleh itu bayangkanlah seronoknya aku bila mendapati kelasku berada beberapa meter sahaja dari bilik penginapanku. Ini berbanding dengan 17 kilometer jika aku tidak berjaya masuk ke sekolah berasrama penuh ini. Bermulalah sejarahku bergaul dengan kawan-kawan setingkatan dan sekelas yang akan bersama-samaku selama enam tahun. SDAR dulu ialah sebuah sekolah aliran Inggeris, oleh itu untuk tahun pertama kami dimasukkan ke kelas peralihan atau 'Remove Class'. 

Kejutan pertamaku ialah mendengar kawan-kawan yang menggunakan bahasa negeri mereka. Aku tidak mempunyai masalah bercakap dengan kawan-kawan dari Melaka dan Johor tetapi dengan mereka yang dari Kelantan aku terpaksa berusaha lebih sedikit. Di bilik asramaku juga ada senior yang berasal dari Kelantan. Tetapi pengalaman ini banyak menolongku apabila dihantar bertugas ke Kelantan sepuluh tahun kemudiannya.

Aku sendiri tidak mempunyai masalah bertukar dari bertutur dalam loghat Negeri Sembilan ke bahasa bandar. Tapi aku perhatikan ada juga seorang dua kawan-kawanku dari Negeri Sembilan menghadapi masalah dalam hal ini. 

Aku merasa hairan juga dengan beberapa orang kawan-kawn baruku yang tidak langsung menunjukkan perasaan takut atau gelisah bila berada di tempat baru. Sedangkan aku masih teringatkan ibu, adik-adik dan kawan-kawan sekampung. Agaknya kerana aku berasal dari kampung dan daerah yang 'ulu' di Negeri Sembilan. Tetapi syukurlah di hari ini tidak ada tempat yang boleh dipanggil 'ulu' di Negeri Sembilan.

Oleh itu bila orang menyebut mengenai Hari Valentine sekurang-kurang aku boleh berkata hidupku mula berubah di Hari Valentine 50 tahun yang lalu.

Tuesday, February 14, 2012

My life changed on one Valentine's Day.

Many years ago I was talking to a friend. He said I was lucky to have relatives staying nearby. My brother-in-law (my wife's sister's husband) was staying in the same housing estate with me as so did this friend who knew about our family tie. I told him I have another closer relative staying even closer by. My own younger brother  was staying just a few meters from the friend's house. This friend was shocked when I told him this because although he knew my brother he never realised that he was closely related to me. This was because although there were similarities in our looks we were different in many ways. We still are.

My brother is just two years younger than me. We walked to the primary school together. We ate, slept and played together. Together we chased our neighbour's goats and cattle when they encroached into our mother's property. One day we even tortured one of the neighbour's sheep by covering it with mud. This caused a rift between our families. 

These all changed abruptly one day when I was twelve and my brother, ten. On Valentine's Day 1962 I entered a fully residential school in another state. Yes, on 14th February 1962 I entered Sekolah Dato' Abdul Razak, Tanjong Malim, Perak and my life changed ever since. So did the lives of my contemporaries and thousands others.

The first thing that I missed was my mother. She was not there to wake me up every morning reminding me to go to school. She was not there to wash my clothes and to prepare my food. Instead I had to wash my own clothes and adjust to hostel food. When I felt sick she was the only person that I thought of. 

I began to listen to British and American music. The first foreign song that I liked was 'Outsider' by Cliff Richard. Cliff Richard then became my first foreign favourite artist. When The Beatles arrived I began liking them too. I read somewhere that if anybody was a teenager in the sixties and did not like The Beatles there must be something wrong with him. Well, I am no exception. 

Every week an English speaking movie would be shown at the school hall. This was where I began to know of Hollywood actors like Charlton Heston and Elizabeth Taylor. I also began watching similar and newer movies in the two movie theatres in town. My mother was not happy at all when she learned of this new hobby of mine. Nevertheless she did not have to worry financially since I went for these vices with my own scholarship and school pocket money. 

But as for my younger brother, he never liked The Beatles or western music for that matter. To him a James Bond movie is just another movie. He does not know that the song 'Yesterday' was sung by the same person who sang 'Live and Let Die'. So it is no surprise to say that I differ with my younger brother in many ways. 

I never cared about Valentine's Day. The only thing I read about Valentine Day was this thing called 'The St. Valentine Day Massacre' which happened during the Al Capone era in the thirties. 

Nevertheless my life chaged on one Valentine's Day.

     

Wednesday, February 8, 2012

Anak dan Bapak Kahwin Sehari

Apabila  saya menerima mana-mana kad jemputan kahwin saya akan melihat bila pasangan itu bersanding. Biasanya saya akan datang beberapa minit sebelum itu. Pada hujung minggu lepas saya menerima satu undangan untuk dua perkahwinan yang unik di Kg. Paya Jaras, Selangor. Unik kerana seorang ayah dan anaknya akan bersanding di hari dan tempat yang sama.

Saya lihat di kad jemputan masa persandingan ialah pukul dua petang. Tetapi entah macam mana saya telah sampai pada pukul satu tengah hari. Sesampainya saya di tempat pekahwinan iaitu Dewan Majlis Bandararaya Shah Alam (MBSA) Shah Alam saya terdengar bunyi kompang. Rupa-rupanya pasangan pertama sedang masuk ke dewan untuk bersanding. 

Untuk cerita seterusnya sila lihat gambar-gambar dan catitan di bawahnya.


 Ini pasangan pertama. Pengantin lelaki berumur 60 dan perempuan pula 50. Masing-masing kematian pasangan pertama. 

Waktu persandingan mereka tidak ditulis dalam kad, kerana malu agaknya. Tetapi saya sempat juga mengambil gambar bersejarah ini. 

Pasangan ayah dan ibu ditemu ramah oleh pemberita. Berita perkahwinan mereka ada dimasukkan di akhbar-akhbar tempatan pada hari esoknya. 

Pada pukul 2.30 petang baru pasangan anak dan menantu masuk ke dewan diiringi oleh pasangan ayah dan ibu. Pengantin perempuan ialah anak kepada pengantin ayah. Sayang anak tidak menutup aurat. 

Pasangan anak diapit oleh pasangan ayah.

Saturday, February 4, 2012

Menerima BR1M

Saya tidak malu memberitahu bahawa saya ialah antara penerima apa yang disebut sebagai Bantuan Rakyat 1 Malaysia atau BR1M. Saya ada membaca orang ramai terpaksa beratur panjang dalam panas untuk menerima bantuan tersebut, sehingga ada yang jatuh pengsan. Oleh itu hati saya melonjak apabila beberapa hari yang lepas ada orang datang ke rumah dan menghulurkan satu sampul surat kerajaan. Saya bimbang juga pada mulanya, takut saya ada masalah dengan mana-mana agensi kerajaan.

Rupa-rupanya surat itu memberitahu permohonan saya untuk menerima BR1M sudah diluluskan. Saya juga diminta untuk pergi ke satu Kolej berhampiran rumah saya untuk mendapatkannya di hari dan masa yang ditetapkan. Tujuan utama saya pergi ke sana ialah untuk melihat sendiri bagaimana penerima boleh beratur panjang sehingga ada yang pengsan. Saya bertekad jika saya juga terpaksa beratur panjang saya akan balik sahaja. Alhamdulillah itu semua tidak terjadi dan saya pergi dan balik dengan selesa seperti gambar-gambar berikut yang menceritakan segala-galanya.

Ini tempatnya.

Beratur mendaftar.

Saya turut beratur, tapi tak lama.

Ada empat kaunter semakan sebelah kanan. Siapa yang sudah mendaftar namanya akan tanda dengan satu 'highlighter'.

Empat kaunter di sebelah kiri. Perhatikan stiker berwarna merah.

Setelah mendaftar saya diberi satu stiker ditampal di baju.

Mereka sudah mendaftar dan meletak stiker di baju.

En. Hasnol, Pegawai Daerah melihat anak buahnya bekerja. Hasnol ialah junior saya di sekolah.

Seorang jurugambar menunggu kedatangan YAB MB.

MB dah sampai.

MB masuk ke dewan dan bersalam dengan hadirin.

Berdiri sama tinggi, duduk sama rendah. YAB MB kena tunduk bersalam dengan OKU.

Para VIP di atas pentas. Paling kanan ialah Pengetua Kolej, tuan rumah program ini.

Tok Mat berucap.

Para hadirin.

Termasuk saya.

Ambil gambar sendiri.

Menyerahkan baucar BR1M kepada hadirin. 

OKU kurang penglihatan agaknya. Mereka yang telah menerima baucar dikehendaki keluar dewan melalui satu pintu khas dan stiker mereka ditanggalkan.

Kaunter kedatangan tadi sudah menjadi kaunter pendaftaran bayaran dan dikendalikan oleh pegawai-pegawai bank.  Baucar ditunjukkan di sini dan pemegangnya diminta menurunkan tandatangan di hujung barisan namanya.

Satu lagi kaunter pendaftaran bayaran di hujung sana pula.

Setelah tandatangan pemegang baucar menunaikannya di kaunter bayaran yang dijaga oleh anggota Rela.

Lagi kaunter bayaran.

Mereka beratur untuk menerima bayaran, tetapi tidaklah berpanas sehingga boleh pengsan.

Tugas selesai, Dato' menjamu selera. Jamuan untuk kami pun ada.
Ini baucar saya. Saya belum lagi menunaikannya.

Saya terbaca ada kes di Kuala Lumpur di mana dua orang telah menerima dua baucar tiap seorang dan menunaikannya. Saya perhatikan jika saya hendak berbuat demikian boleh juga, tetapi risikonya akan ditanggung kemudian. 

Oleh kerana terdapat lapan kaunter pendaftaran saya boleh mendaftar sehingga lapan kali jika saya mahu dan mendapat lapan stiker oleh kerana setiap kaunter mempunyai senarai nama yang sama. Kemudian saya boleh keluar masuk dewan sebanyak lapan kali semasa Menteri Besar menyerahkan baucar. Saya akan meletakkan lapan stiker yang berlainan dan mendapat lapan baucar.

Tetapi saya hanya boleh menunaikan dua baucar kerana terdapat dua kaunter pendaftaran bayaran dan dua bilik kaunter bayaran. Saya perhatikan tidak ada komputer digunakan dan tidak ada cara untuk mengesan jika sesiapa mendaftar dan menunaikan baucar lebih dari sekali.

Tetapi kegiatan sesiapa yang berbuat demikian akan terbongkar juga apabila setiap buku senarai nama disemak secara teliti. Tindakan undang-undang akan menanti mereka. 

Baucar saya? Saya tidak beratur untuk menerima bayaran. Baucar itu masih ada di simpanan saya dan saya belum berfikir sama ada untuk menunaikannya atau menyimpan dalam akaun.