Friday, January 24, 2020

Itu sebab bisnes kau lingkup!


Saya rasa belum pernah menyerang sesiapa baik dalam blog yang sudah berumur 12 tahun ini atau dalam media sosial Facebook. Tetapi kali ini saya terpaksa berbuat demikian kerana saya dan kawan-kawan saya yang mempunyai satu tujuan diserang baru-baru ini.

Saya akan menggunakan Bahasa Melayu kasar kerana itulah yag digunakan oleh penyerang itu . Cuma saya tidak menyebut diri saya 'den' kerana tidak pernah menggunakannya seumur hidup saya.

Bila kau perli kononnya aku tak boleh lagi main layang-layang depan rumah aku sendiri, aku tak rasa apa-apa. Malah bila seorang ustaz sama-sama memerli, aku pun tak buat apa-apa. Tetapi sebagai seorang pakar agama, dia patut lebih tahu akan dosa pahala bila menyuarakan kegembiraannya melihatkan kesusahan orang.

Tetapi apa yang aku tak tahan ialah bila kau mengistiharkan perang kepada kami yang kononnya melapaorkan mengenai NGO yang kononnya mewakili penduduk-penduduk taman kita. Hey, kau dah baca tidak akan perlembagaan NGO kau tu? Atau pun kau tak tahu setiap NGO mesti ada perlembagaan,

Kalau kau masih tak tahu, aku pun pegawai NGO aku yang ahlinya melebehi tiga ribu orang. Aku dah download perlembagaan NGO kau dari internet. Tujuan NGO kau tidak lain tidak bukan untuk membuat kebajikan, bukan untuk berperang. Oh ya, kau bekas tentera rupanya. Kau tau tak ramai ahli NGO aku juga bekas tentera. Kalau kau rasa nak berperang, pergilah jumpa Mat Sabu.

Kau ingat aku tak tahu apa yang terjadi bila kau pergi ke pejabat ROS. Pegawai ROS kata NGO kau tu tak ada ahli, zero, nada, zilch. Macam mana kau mengaku mewaikili taman kita? Kalaulah kami tidak mengadu pada ROS, semua orang tidak akan tahu apa yang berlaku dalam NGO kau tu.

Kau tau tak sejak kau buka kedai kau tu, aku menjadi pelanggan tetap kau. Sebelum orang sibuk dengan BMF, aku sudah Buy Muslim First. Tiap-tiap tahun bila Mesyuarat Agung, aku tempah buku mesyuarat di kedai kau. Minit Mesyuarat Jawatankuasa pun aku fotostat di kedai kau, sedangkan aku ada mesin fotostat di pejabat aku. Tetapi apa yang aku dapat dari kau?

Semua ini kerana aku hendak menolong seorang bangsa ku. Aku berani cakap, antara orang taman kita, akulah yang paling banyak beri bisnes pada kau. Sudah beribu ringgit duit NGO aku yang kau dah dapat. NGO aku bukan macam NGO kau yang tak ada rekod Mesyuarat Jawatankuasa atau Mesyuarat Agung. Hingga ahli pun tak ada.

Sekarang kedai kau dah tutup. Bisnes kau dah lingkup. Kau kata tak dapat bersaing dengan kedai-kedai lain, seperi kedai RM 2.10 tu. Hey, dengan ramainya penduduk taman kita yang kononnya semua menjadi ahli NGO kau, tentu kedai kau boleh hidup.   

Tetapi tidak, bisnes kau lingkup kerana kau tu samseng dan kurang ajar.

No comments: