Wednesday, September 16, 2020

TEMPAT JATUH LAGI DIKENANG.

Teringat naik ambulans 60 tahun yang lalu

NAKAL BUDAK 10 TAHUN

Setiap kali saya lalu di Jalan Rasah, Seremban, kenangan saya kembali ke tahun 1960. Di tahun itu, semasa berumur 10 tahun saya dimasukkan ke Hospital Besar Seremban untuk membetulkan tangan kiri saya yang patah. Walau pun saya pernah masuk ke Hospital Tuanku Jaafar, Seremban selama 30 hari di penghujung tahun 1973 hingga awal tahun 1974 kerana kaki kiri saya pula jatuh ke lubang kapur, kenangan itu tidak mengusik jiwa seperti yang berlaku 13 tahun sebelumnya.

Di tahun 1960 saya bersekolah di Darjah 5 di kampung saya Kg. Petaseh Hilir, Jelebu, Negeri Sembilan. Emak saya, nenek dan adik perempuan saya Shamsiah pergi ke pekan Kuala Klawang untuk menemani adik lelaki bongsu emak (yang berumur setahun muda dari saya) yang berlari di kejohanan olahraga sekolah-sekolah rendah Jelebu. Mereka menaiki bas dari tempat yang dipanggil Simpang Bangkung. Tinggallah saya dengan adik lelaki saya Zahari.  

"TOLONG, TOLONG"

Setelah menghantar mereka, saya dan Zahari menaiki basikal (yang ditinggalkan oleh orang-kampung di Simpang Bangkung) seorang satu. Saya tidak ingat itu idea siapa, tetapi tiba-tiba saya dan Zahari ingin berlumba basikal. Laluannya ialah jalan besar yang menghubungi Kuala Klawang dengan Simpang Pertang. Jalan itu sekarang ialah Laluan Persekutuan No. 86.

Setelah berlumba dalam 500 meter basikal kami bergesel dan saya terjatuh ke atas jalan. Bila saya bangun saya lihat tangan kiri saya bengkok. Saya terus pergi ke rumah paling hampir sambil merayu "Tolong, tolong".  

MASUK HOSPITAL

Nasib baik tuan rumah ada di rumah. Setelah menceritakan emak dan nenek saya tidak ada dirumah, dia pun mencari sebuah kereta dan menghantar saya ke Hospital Daerah Jelebu yang terletak di pekan kecil Petaling, beberapa kilometer dari pekan Kuala Klawang. Adik saya Zahari tinggal untuk menguruskan basikal-basikal yang kami pinjam itu.  

Saya tidak mempunyai apa-apa dokumen. Kad Pengenalan pun belum ada. Sudah tentu pihak hospital mempercayai apa yang diberitahu oleh jiran kami itu. Dia pun pulang setelah saya dimasukkan ke wad. Saya tidak pernah bertanya kepada emak bagaimana dia membalas pertolongan jiran kami itu.

Emak datang melawat saya pada petang itu juga setelah balik ke rumah dan mendengar cerita dari adik saya Zahari. Adiknya tidak memenangi apa-apa di sukan pagi tadi. Pihak Hospital Daerah Jelebu memutuskan saya kena hantar ke Hospital Besar Seremban pada esoknya. Zahari dan adik perempuan saya Shamsiah dijaga oleh nenek saya.

PINDAH HOSPITAL

Malam itu saya tidak dapat tidur walau pun emak menemani saya. Sakit di tangan saya yang patah tidak dapat diceritakan. Esok paginya saya dipindahkan ke Hospital Besar Seremban dengan ambulans. Emak menemani saya. Hospital Besar Seremban terletak di seberang Hospital Tuanku Jaafar sekarang. Wad saya terletak lebih kurang di Asrama Doktor Pelatih sekarang.

Tentu emak yang memberi kebenaran (consent) tangan saya dibedah. Emak bernasib baik kerana adik perempuannya tinggal di kuarters Polis Jalan Lt. Adnan, Seremban kerana suaminya menjadi anggota Polis di Balai Polis Seremban. Saya tidak boleh bayangkan bagaimana emak saya menaiki bas dari Jalan Rasah ke Stesen Bas Seremban dan dari situ berjalan kaki ke kuarters Polis untuk memberitahu adiknya. 

Tangan saya kemudian di x-ray. Setelah mendapat keputusan saya dihantar ke bilik bedah. Bilik bedah berhawa dingin. Saya tidak tahu apa dilakukan kepada saya kerana saya tidak sedar setelah dibius. Cuma saya perhatikan lampu di depan saya makin malap dan saya hilang ingatan.

Apabila saya bangun saya sudah berada dalam wad kembali dan tangan saya dibungkus dengan "Plaster of Paris". Saya tinggal dalam wad untuk beberapa hari sebelum dibenarkan pulang. Sementara itu nenek saya mengambil tugas menjaga saya di hospital menggantikan emak saya. 

BERSEKOLAH SEMULA

Saya balik kampung dengan nenek dan setelah berehat beberapa hari mengikut arahan doktor, saya mula bersekolah semula. Kali ini saya memakai 'sling' untuk mengampu tangan yang sedang sembuh itu. Syukurlah saya tidak perlu apa-apa bimbingan untuk mengejar pelajaran sekolah yang banyak tertinggal.

Setelah habis tempoh seperti yang diberi doktor, "Plaster of Paris" pun ditanggalkan (di Seremban) dan saya hidup seperti sedia kala. 

Di hari-hari ini setelah menemani isteri saya masuk hospital beberapa kali, baru saya terasa betapa susahnya emak dan nenek saya menjaga saya semasa ditimpa kemalangan semasa kecil dulu. Di masa itu kami tidak mempunyai kenderaan. Telefon bimbit jangan mimpilah.

Itu juga sebabnya setiap kali saya melalui Jalan Rasah, saya teringat tempoh saya mendapat rawatan di Hospital Besar Seremban dulu.

No comments: