Tuesday, May 28, 2019

Malaysia baru perangai lama.


Jelas MB datang jam 9.30 malam, tetapi masih ada tetamu tidak diundang datang untuk berbuka puasa.

MALAYSIA LAMA

Kes pertama

Berpuluh tahun yang lalu Kelab Sukan jabatan saya Majlis Perbandaran Seremban atau MPS telah mengadakan satu majlis tari menari di Dewan Perbandaran Seremban. Kami menjemput Menteri Besar Negeri Sembilan (selepas ini saya sebut MB) yang kebetulan menjadi Yang Di Pertua MPS. 

Sementara menunggu kedatangan MB saya lihat beberapa orang, antaranya saya kenali berlegar di lobi dewan. Sebagai Penolong Setiausaha Kelab saya tahu mereka bukanlah diundang dan bukan juga antara yang membeli tiket untuk majlis kami.

Saya yang tidak tahu menahu tentang politik bertanya seorang dari mereka yang saya kenal itu kenapa mereka berada di situ. Dengan nada angkuh dia menjawab mereka orang MB dan mereka mesti berada di mana MB berada.


Kes kedua

Semasa berbincang dengan katerer makanan bila mengatur perkahwinan anak sulung, saya menyatakan bimbang kalau makanan tidak cukup. Katerer menjawab jangan bimbang. Dia tahu berapa banyak makanan hendak disediakan semasa majlis kahwin. Dia cuma bimbang di majlis parti politik lebih-lebih lagi jika melibatkan pemimpin kerajaan seperti MB. 

Katanya mereka yang datang untuk majlis-majlis tersebut biasanya melebihi jumlah yang dinyatakan semasa tempahan makanan, kerana ramai tetamu tidak diundang akan datang. Dia sudah bersedia dengan menyediakan makanan lebih.


MALAYSIA BARU

Kes pertama

Awal tahun ini Persatuan Pesara di mana saya menjadi Setiausaha di peringkat negeri telah mengadakan satu Seminar di luar Seremban. Kami menjemput seorang Timbalan Menteri Malaysia untuk merasmikannya. 

Di saat akhir Timbalan Menteri memberitahu tidak dapat datang pada awal Seminar. Kami pun mengubah majlis perasmian ke hujung Seminar yang akan disudahi dengan makan tengah hari.

Sebelum kedatangan Timbalan Menteri, beberapa orang penyokong dan ahli partinya tiba untuk sama-sama menunggu. Mereka dikenali dengan pakaian parti mereka. Beberapa orang Ahli Jawatankuasa saya bertanya cukupkah makanan untuk menampung tetamu tidak diundang ini?

Saya tidak bimbang sama ada makanan cukup atau tidak. Ia cukup, kerana kami pesara dan warga emas ini berapa banyak sangat hendak makan. Cuma saya akan malu dengan katerer makanan kerana membuat tempahan jumlah kepala untuk makan kurang dari jumlah sebenar.

Lebih-lebih lagi jika dia menegur tidak tahukah saya yang program ini melibatkan orang politik. Sudah tentu ramai penyokongya yang turut hadir, bukan untuk mengikuti program, tetapi untuk menunjuk muka kepada ketua mereka.

Tetapi syukur Alhamdulillah, apa yang saya bimbangkan tidak berlaku, kerana tetamu-tetamu yang tidak diundang itu tidak menunggu untuk makan sama. Mungkin mereka sedar akan hukum makan makanan di majlis di mana mereka tidak diundang.


Kes kedua

Kes ini berlaku dua hari lepas di surau taman saya. Risalah diatas yang juga dipaparkan sekitar taman perumahan saya jelas menunjukkan MB akan datang pada jam 9.30 malam. Tetapi ramai penyokonnya yang tidak tinggal di taman perumahan kami, datang untuk berbuka puasa, memikirkan MB akan ada sama.

Jika MB datang untuk berbuka puasa pun sudah tentu mereka ini tidak hanya menunjukkan muka sahaja. Mereka sudah tentu berbuka puasa sama. Hukum makan makanan di majlis tidak diundang diketepikan.

Maka terjadilah ramai jemaah  surau saya tidak dapat makanan yang secukupnya. Akhirnya saya perhatikan tidak ada makanan yang tinggal. Juga ramai jemaah tidak dapat tempat duduk, walau pun ada khemah tambahan diletak di luar surau. 

Kesimpulannya di tempat yang dipanggil Malaysia Baru, rakyatnya masih mengamalkan perangai lama. 

No comments: