Friday, May 20, 2022

LANGIT TIDAK SELALU CERAH


Itulah gambar adik beradik isteri saya (tiga lelaki dan tujuh perempuan) dengan isteri dan suami masing-masing. Gambar diambil di Hari Raya Aidilfitri kedua tahun 2015. 

Di tahun-tahun terakhir bekerja dulu saya dikenalkan dengan seorang kontraktor sampah dari Melaka. Bila saya katakan yang isteri saya juga orang Melaka dari Merlimau dia terus menjawab "Bukan sebarang orang boleh kahwin dengan orang Merlimau". Mendengar kenyataan itu, saya tidak perlu bertanya apa yang dimaksudkannya kerana saya sudah tahu.

Boleh dikatakan setiap Hari Raya kami adik beradik dan ipar lamai akan berkumpul seperti di gambar itu. Sudah tentulah menantu-menantu, anak-anak dan cucu-cucu turut sama. Jika dicampurkan beratus jumlahnya. Tetapi kerana masalah Covid-19 yang melanda seluruh dunia baru-baru ini, kami tidak dapat berkumpul selama lebih dua tahun. 

Ekoran itu, sepatutnya perjumpaan kami di Hari Raya baru-baru ini meriah, bagaimana meriahnya dirayakan di tempat-lain. Tetapi kami tidak dapat mencipta kemeriahan itu kerana masalah kesihatan kepada salah seorang dari kami. Adik ipar saya iaitu adik perempuan bongsu isteri saya yang diberi nama timangan Awin didapati mengidap kanser tahap empat. 

Kebetulan pula seperti yang diatur, anak sulung lelaki Awin akan berkahwin di Baling, Kedah dua minggu selepas raya. Hampir semua kami beserta anak-anak dan cucu-cucu sama-sama merayakan perkahwinan anak buah kami itu. Ini perhimpunan besar kedua kami selepas tamat PKP Covid-19.

Setelah kembali dari perjalanan jauh dari Baling, Kedah, ada ahli keluarga kami menjadi kurang sihat, mungkin kerana keletihan, termasuk saya sendiri. Tetapi kesihatan Awin lagi merudum. Dia dimasukkan ke hospital pada hari Isnin 16 Mei 2022 dan akhirnya meniggal dunia pada malam 18 Mei 2022. Kebetulan tarikh pemergian Awin sama dengan tarikh hari lahir isteri saya yang ke 69. Adiknya yang sepuluh tahun muda darinya itu dikebumikan pagi semalam di tanah perkuburan yang sama dengan emak saya di Senawang, Seremban.

Sekali lagi keluarga besar kami berkumpul. Cuma kali ini kami berkumpul bukan kerana merayakan sesuatu, tetapi kerana kesedihan. Untuk pengetahuan, Awin duduk kedua dari kiri di dalam gambar, di depan suaminya. Di masa kecilnya Awin telah dibawa mengerjakan Haji oleh arwah bapa dan ibu mertua saya.

Pemergian adik kepada isteri saya ini amat dirasai oleh semua ahli keluarga, termasuk saya sendiri. Ini kerana kami sama-sama tinggal di Seremban. Anak keduanya seorang perempuan kami jaga dari umur dua bulan sehingga dia masuk sekolah. Hinggakan  dia memanggil isteri saya 'mama' sama seperti anak-anak saya. Setiap pagi Awin menghantar anaknya itu ke rumah kami sebelum pergi kerja dan mengambilnya semula selepas balik kerja. Tiga lagi anaknya, semua lelaki di hantar ke tempat lain.

Saya percaya apa yang berlaku ini semua kehendak Allah Taala. Siapa sangka isteri saya yang menghidapi 'dementia' sejak enam tahun yang lalu masih bertahan sehingga hari ini. Tiba-tiba adiknya pula diambil seolah-olah dalam sekelip mata.

Sekian.

No comments: