Monday, August 11, 2014

Lain tahun, lain negeri, lain cerita

Shah Alam, Selangor 8 Ogos 2014

Kangar, Perlis 14 Jun 2013

Dua gambar di atas, walau pun diambil di dua tempat dan masa yang berbeza, programnya adalah sama. Program yang saya maksudkan ialah raja yang memerintah negeri meraikan pesara kerajaan. Saya rasa bertuah kerana berada di kedua-dua program tersebut dan sempat merakamkan gambar-gambar di atas. 

Gambar di bawah ialah Raja Perlis diiringi Tuanku Ampuan, Raja Muda, Menteri Besar dan isteri meraikan kami di jamuan makan sempena Persidangan Perwakilan kami di Kangar, Perlis pada 14 Jun 2014. Gambar di atas ialah Sultan Selangor diiringi oleh Menteri Besar meraikan kami di jamuan makan yang sama di Shah Alam pada 8 Ogos 2014. Saya susun gambar-gambar itu begitu rupa untuk memberi keutamaan kepada situasi semasa di Selangor.

Walau pun programnya sama situasinya adalah berbeza kepada dua orang Menteri Besar yang digambarkan. Di Kangar, Perlis pada pertengahan tahun 2013 Menteri Besar Dato' Seri Azlan bin Man baru sahaja beberapa bulan memegang jawatan tersebut. Kebetulan pada keesokan harinya beliau menutup persidangan kami dengan rasmi. Beliau pun menceritakan bagaimana beliau dipilih untuk bertanding di Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13) dan seterusnya dilantik menjadi Menteri Besar untuk negeri yang paling kecil di Malaysia ini. Dari ceritanya harapan dari Raja Perlis dan rakyat baginda serta Perdana Menteri sendiri terhadap beliau amatlah tinggi. Oleh kerana tidak ada cerita-cerita negatif yang saya dengar atau baca mengenainya saya anggap beliau akan memegang jawatan Menteri Besar untuk beberapa lama lagi.

Lain pula ceritanya di Shah Alam, Selangor. Walau pun telah memegang jawatan Menteri Besar Selangor selama enam tahun, parti politik kepada pemegangnnya Tan Sri Khalid Ibrahim tidak mahu lagi beliau meneruskan memegang jawatan itu. Penggantinya pun telah dinamakan. Kebetulan esok harinya iaitu beberapa jam sahaja selepas gambar itu diambil dia telah dipecat dari partinya. Saya bukan orang politik dan cuma menulis di sini apa yang saya lihat, baca dan dengar. Oleh itu saya tidak berani menjangka apakah yang akan terjadi kepada Tan Sri Khalid Ibrahim seterusnya.   

Sekian.


No comments: